Saturday, December 29, 2007

CARA MENGAWAL STRESSCARA KAWAL STRESS

Masalah di tempat kerja, kesesakan lalulintas dan kesibukan melayan kerenah anak – anak di rumah amat memeningkan kepala. Kadangkala tension jadinya. Dalam erti kata lain, anda sebenarnya mengalami stress atau tekanan.

Stress merupakan penyakit emosi yang tidak dapat dipisahkan di dalam kehidupan kita. Pada umumnya, stress ialah ancaman terhadap individu. Ia lahir daripada perubahan luaran atau dalaman yang melebihi keupayaan individu untuk mengendalikannya sehingga menjejaskan kehidupan harian.

Menurut Dr. Anisah Omar dari Jabatan Psikiatri, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) ketika membentangkan kertas kerja mengenai stress dalam Program Wacana Wanita di Yayasan Dakwah Islamiah, Kuala Lumpur baru – baru ini kita tidak dapat lari dari masalah tekanan, tetapi kita perlu tahu cara mengawalnya agar tidak menjejaskan kehidupan.

TANDA – TANDA STRESS
Tanda – tanda stress boleh dibahagikan kepada empat iaitu fizikal, psikologikal, tingkah laku dan sosial.

TANDA FIZIKAL
1. Sakit kepala.
2. Cepat penat, lemah, letih, tidak bermaya dan banyak berpeluh.
3. Berdebar – debar, sakit dada, sesak nafas seolah – olah sakit jantung.
4. Cirit – birit, kerap buang air dan mudah mendapat penyakit fizikal seperti asma, sakit jantung, darah tinggi dan diabetis.
5. Penyakit kulit dan kanser. Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan keadaan pesakit bergantung kepada turun naik emosi. Penyakit barah misalnya, lebih cenderung mengalami stress. Kajian juga menunjukkan sesiapa yang mengalami stress yang tinggi, mati dalam usia yang muda.

TANDA PSIKOLOGIKAL
Tension, tidak tenang, risau, resah, murung, sedih, cepat marah (moody) dan cepat bosan.

TANDA SOSIAL
1. Hubungan antara suami, isteri, jiran dan rakan sekerja yang terjejas.
2. Penyalahgunaan dadah.
3. Menghisap rokok secara berlebihan.
4. Kemalangan.
5. Selalu ponteng kerja.
6. Produktiviti merosot.

PUNCA – PUNCA STRESS

Keadaan Fizikal
1. Persekitaran yang kotor, bising, sesak sama ada di rumah atau di tempat kerja.
2. Penyakit fizikal seperti penyakit jantung.

Psikologikal
Berlakunya perubahan yang memerlukan penyesuaian seperti :
1. Perubahan tempat kerja seperti majikan, rakan atau persekitaran yang baru.
2. Memulakan alam rumahtangga.
3. Kehilangan orang yang tersayang atau harta benda.
4. Berasa tercabar atau terancam. Contohnya, lambat datang kerja menimbulkan perasaan takut dimarahi bos, bersalah terhadap dosa yang dilakukan atau gagal penuhi cita – cita.

STRESS DI TEMPAT KERJA

Kebanyakan mereka yang mengalami stress terdiri daripada golongan yang bekerja. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan stress. Antaranya :
1. Pekerjaan yang terdedah kepada kecederaan dan keselamatan.
2. Beban kerja terlampau banyak.
3. Bekerja dalam tempoh yang panjang.
4. Terlibat dengan oarang ramai seperti jururawat dan doktor.
5. Hubungan antara organisasi. Contohnya, tidak boleh menyesuaikan diri dengan rakan sekerja dan adakalanya bertentangan dengan peribadi, kepercayaan atau agama.
6. Konflik peranan.
7. Kekaburan tugas.
8. Sikap ketua di tempat kerja.

Namun, buakan semua orang yang menghadapi stress akan mengalami kesan yang sama. Tindak balas terhadap stress bergantung kepada personaliti seseorang itu. Antara personaliti tersebut ialah:

Personaliti A

Personaliti ini banyak dikaitkan dengan penyakit yang berkaitan dengan stress seperti jantung dan darah tinggi. Biasanya seseorang yang mempunyai personaliti A bercita – cita amat tinggi, motovasi diri yang tinggi, kuat bekerja, selalu sibuk dan cemas serta sentiasa mementingkan kerja manakal hal – hal lain adalah tidak penting.

Golongan ini banyak mneghabiskan masa untuk bekeja tanpa fikirkan keseronokan. Golongan ini juga kurang mempunyai hubungan dengan orang lain. Mereka selalunya tidak dapat menerima kegagalan.

Personaliti B

Individu yang tenang, membuat kerja satu persatu, tidak terburu – buru mempunyai ekspektasi yang realistik dan boleh menerima kegagalan. Golongan ini boleh mengendalikan stress dengan baik,

Personaliti Bimbang
Individu yang mudah risau dan tension dalam apa jua keadaan walaupun hanya melibatkan perkara kecil.

Personaliti Tidak Asertif
Individu yang berpesonaliti seperti ini biasanya tidak selesa meluahkan perasaan marah, tidak seronok atau tidak suka. Lebih suka memendam perasaan dan tidak selelsa menerima pertolongan orang lain serta menanggung segala beban sendiri. Golongan ini juga tidak boleh mengatakan tidak.

CARA MENGENDALIKAN STRESS

1. Sokongan Sosial daripada keluarga, rakan sekerja dan ketua
2. Mengubah persekitaran, tindakbalas dan persepsi. Kenal pasti tempat baru yang akan dituju agar dapat mengurung stress.
3. Menanam tabiat yang dapat meningkatkan rintangan terhadap stress. Contohnya, mengamalkan cara hidup yang sihat, pemakanan yang seimbang, mengimbangi kehidupan kita dan melakukan kerja secara tenang.
4. Ambil masalah yang dihadapi secara positif. Contohnya, anggaplah segala musibah yang datang sebagai penghapus dosa. Kesedihan, kesusahan di dunia adalah kegembiraan di akhirat.
5. Meluahkan perasaan dan berkongsi masalah.
6. Mengendalikan perasaan dan masalah secara berkesan.
7. Melakukan sesuatu untuk menghilangkan kebosanan.
8. Membentuk jaringan sokongan yang baik, pengurusan masa, perubahan persepsi dan menerima kenyataan.
9. Mengimbangi aktiviti.
10. Ubahsuai prinsip hidup.
11. Menerima stress sebahagian dari hidup.

MEMANFAATKAN MASA ANDA DENGAN SEBAIK – BAIKNYA

Anda perlu mengawal kehidupan anda kalau andamahu mengurus masa dengan berkesan. Kehidupan yang teratur menjadikan anda mempunyai masa untuk segala urusan, untuk merancang, bertindak dan membuat tindakan susulan. Masa tidak digunakan untuk menyesal, atau untuk cuba melalui kehidupan yang lalu, atau untuk menjelaskan sebab mengapa sesuatu yang diperlukan tidak dilakukan.

Pengurusan masa ialah bidang yang pesat menjadi lebih penting dalam kehidupan peribadi individu dan dalam struktur korporat, terutama berhubung dengan pengurus daripada pentadbir atasan kepada penyelia peringkat pertama. Pengurusan masa yang baik mendatangkan faedah dari segi penjimatan kos projek dan penggunaan sumber yang paling berharga dalam organisasi, iaitu manusia. Menurut Peter F. Drucker, “ Masa merupakan sumber yang paling sukar didapati dan tiada sesuatu pun yang dapat diurus kecuali masa diurus.”

Terdapat begitu banyak aspek “ sistem ” yang juga dilaksanakan bagi memperbaiki mutu penggunaan masa. Contoh sistem itu ialah: jenis meja yang anda gunakan, cara mewujudkan sistem fail yang baik, cara mengadakan sistem yang baik untuk mendapat kembali maklumat, dan menyelia begitu banyak peranti lain yang menjimatkan masa dan kerja. Walau bagaimanapun, sisem tersebut mesti diadakan mengikut tujuan dan jenis organisasi serte individu yang menggunakannya.

Tetapi jauh lebih penting daripada sebarang alat atau sistem ialah kesedaran tentang pentingnya pengurusaan masa yang baik dan matlamat serta objektif yang dapat dicapai oleh individu serta organisasi.

Penyelidikan yang dijalankan oleh penulis tentang tajuk pengurusan masa menghasilkan kesimpulan bahawa terdapat lima faktor utama yang mustahak bagi memperbaiki pengurusan masa.

Penggunaan masa mengikut kebiasaan

Sesungguhnya manusia sangat terikat dengan kebiasaan. Cara kita menghabiskan masa banyak mengikut kebiasaan. Kebanyakan orang tidak benar – benar berfikir secara sedar tentang cara mereka menghabiskan masa. Tentang penggunaan masa mengikut kebiasaan, pakar pengurusan masa Merill E. Douglass menyatakan :

Cara anda menghabiskan masa menentukan cara anda menjalani kehidupan – dan itulah diri anda sebenarnya. Hari esok berkaitan dengan hari ini sama seperti hari ini berkaitan dengan semalam.

Douglass mencabar pembacanya supaya memikirkan cara mereka menghabiskan masa mereka sekarang. “ Belajar mengawal masa anda bermakna mengubah sesetengah kebiasaan penggunaan masa anda. Tetapi anda tidak dapat mengubah kebiasaan penggunaan masa sebelum anda terlebih dahulu mengetahui kebiasaan itu ”. Douglass mencadangkan anda menyimpan rekod tentang cara anda menghabiskan masa selama seminggu dua, atau lebih jika perlu. Catat apa saja yang anda buat semasa anda melakukannya supaya anda tidak terlupa sesuatu pun. Pada setiap hujung minggu, ringkaskan apa yang anda buat dan periksa peratusan masa yang dihabiskan bagi setiap aktiviti. Kemudian periksa sebanyak mana masa itu yang benar – benar digunakan untuk aktiviti yang berorientasikan matlamat dan diberi keutamaan serta banyak mana pula aktiviti yang tanpa tujuan, berulang – ulang dan berkeutamaan rendah.
Ketika menulis sebuah lagi rencana tentang pengurusan masa, En. Rotenbury menggunakan model Norris/Gottfried untuk menunjukkan analisis tentang penggunaan masa yang harus diamalkan oleh pengurus dalam hari biasa :

Masa Hasil – 50 peratus daripada hari biasa. Dalam masa ini pengurus berfungsi dalam batas kepakaran teknikalnya sendiri. Masa ini merangkumi : keputusan yang mendatangkan faedah segera, masa penugasan, penyelesaian masalah,surat – menyurat dan membuat keputusan.

Masa Pelaburan – 25 peratusdaripada hari biasa. Menentukan program jangka panjang, merancang dan menghasilkan penyelesaian alternatif merupakan contoh masa pelaburan.

Masa Organisasi – 15 peratus daripada hari biasa. Masa ini untuk tugas pentadbiran : laporan, persidangan dan mesyuarat eksekutif.

Masa Terbuang – 10 peratus daripada hari biasa. Masa ini termasuk aktiviti tidak produktif, masalah tidak dirancang dan yang seumpamanya.

Nilai yang didapati daripada amalan merekod, menganalisis dan mengemaskinikan sistem untuk mengesan penggunaan masa amat perlu ditekankan.menurut Merill Douglass, hampir semua orang membuang masa sekurang – kurangnya dua jam setiap hari. Dengan menganalisis cara anda menggunakan masa, anda akan mempunyai lebih banyak masa budi bicara, iaitu satu – satunya masa yang sebenarnya anda kawal. Senaraikan perkara yang mesti dilakukan.perkara yang masih ada dalam senarai hari ini haruslah dipindahkan ke dalam esok kecuali sudah terlewat atau tidak begitu penting sehingga boleh digugurkan daripada senarai baru. Jangan simpan senarai sampai berhari – hari; senarai untuk ditulis semula, dibatalkan dan dikoyak. Pendek kata, buat senarai baru setiap hari dan cuba kelompokkan tugas yang serupa.

Penetapan matlamat

Sesudah membuat analisis tentang bagaiman kita kini menghabiskan masa, haruslah nyata kepada kita bagaimana kehidupan kita diimbangkan dalam kaitannya dengan pelbagai aspek kehidupan kita. Aspek tersebut termasuk kerjaya, keluarga, pembangunan sosial dan diri, dan matlamat rohaniah. Mengenai matlamat, Merill Douglass menyatakan :

Kebanyakankita tidak begitu memikirkan matlamat. Kita cuma bergerak balas atau berinteraksi terhadap tekanan daripada oarang atau benda lain. Jika anda mahu mengawal masa dan kehidupan anda sendiri, anda mestilah memutuskan matlamat anda. Orang lain tidak dapat melakukannya untuk anda. Oleh sebab kita cenderung menemui apa yang kita cari, maka kita perlu mengejar matlamat peribadi yang betul.

Rancang masa anda dengan menetapkan matlamat, iaitu matlamat tentang perkara yang ingin anda buat, yang dibahagikan kepada objektif jangka panjang dan jangka pendek. Tentukan masa yang anda cadang diuntukkan bagi setiap matlamat yang anda tetapkan. Ini melibatkan rancangan tindakan untuk sehari – hari di samping untuk matalamat sepanjang hayat.

Dalam hari anda, tekankan dua tiga perkara utama yang ingin anda laksanakan dan bukan membuat keropas – kerapis daripada segala kerja. Matlamat anda haruslah khusus, iaitu dipecahbahagikan kepada objektif yang konkrit, di samping boleh dicapai dengan munasabah.

Sebaik sahaj matlamat anda ditetapkan, anda perlu menentukan keutamaan. Nilai matlamat anda mengikut pentingnya. Selepas anda menyusun matlamat serta objektif anda mengikut sistem keutamaan, anda mesti tumpukan usaha pada matlamat serta objektif yang paling penting bagi anda.

Matlamat harus menjadi bahagian penting daripada kehidupan anda. Di samping menjadi alat untuk mengurus masa dengan lebih baik, matlamat boleh mendatangkan kesan kedua dengan mengurangkan tekanan dalam kehidupan kita seharian. Dengan menetapkan matlamat dalam ruang kehidupan perniagaan dan kehidupan peribadi, kita boleh mendapat gambran yang lebih baik tentang diri kita dan tempat yang kita tujui.

Keutamaan

Proses mnetapkan keutamaan melibatkan perancangan. Tentang perancangan, Profesor Hibbard dan Profesor Landrum berkata :

Sekalipun perancangan memakan masa pada peringkat awal, perancangan mengimbangi masa itu secara berlebihan dengan mendatangkan hasil yang lebih baik dan dengan menjimatkan masa dalam pelaksanaan sebenar aktiviti. Jadi luangkan masa untuk merancang. Jangan terlibat dalam pengurusan krisis. Supaya anda dapat merancang dan menentukan keutamaan dengan betul, manfaatkan awal atau akhir hari untuk menetapkan matlamat harian dan menyusunnya mengikut mana yang lebih penting.

Para penulis berpendapat bahawa keutamaan harus ditetapkan setiap hari. Tulis semua perkara yang anda rancang lakukan pada esok hari dan kemudiannya nilaikannya mengikut mana yang lebih penting: “A”, “B” atau “C”. Pupuk kebiasaan merancang setiap hari. Tulis matlamat dan rancangan anda dalam senarai harian dan ikut senarai itu. Ini merupakan cara yang sangat cepat untuk mengawal masa anda dengan lebih baik. Sebenarnya, anda menganalisis cara anda menggunakan masa sebelum bertindak – sewaktu anda masih dapat mengubahnya. Perancangan matlamat kecil tiap – tiap hari amat mustahak bagi mengurus masa dengan baik. Keutamaan mesti ditetapkan supaya perancangan matlamat harian menjadi lebih berkesan.

Dengan menjadualakan masa anda secara berkesan melalui penetapan keutamaan, anda belajar mengelak daripada membuat komitmen berlebihan. Mempelajari waktunya dan caranya untuk menjawab “tidak”kerana komitmen yang berlebihn mengurangkan keberkesanan diri anda. Ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian pada matlamat penting selalunya kerana anda memberikan masa yang sedikit untuk segala urusan, bukan kerana menumpukan masa yang banyak pada beberapa perkara sahaja. Menetapkan keutamaan memaksa anda menugaskan tanggungjawab kepada orang lain kerana anda mesti menggunakan waktu perdana anda dengan sebaik – baiknya.

Lebih banyak yang dapat anda lakukan dalam masa yang ada melalui penjadualan yang berkesan. Langkah pertama adalah untuk meluangkan sedikit masa setiap hari untuk berfikir, merenung dan merancang. Ini seharusnya masa yang tenang untuk menyusun fikiran anda. Perkara ini amat penting. “Masa tenang” memastikan kesempatan untuk berfikir dan merancang. Masa tenang bukanlah idea yang baru sama sekali. Dari semasa ke semasa pengurus yang berkesan menutup pintu dan meminta setiausaha mereka atau operator telefon menjawab panggilan supaya mereka mendapat masa untuk menumpukan fikiran tanpa gangguan. Kita semua mempunyai waktu perdana, iaitu sejam dua setiap hari apabila kita dapat berfikir secara kreatif dan bekerja dengan kecekapan puncak (maksimum). Bagi sesetengah orang, masa perdananya pada awal pagi, manakal bagi yang lain, pada lewat malam. Masa inilah yang digunakan untuk menyediakan ucapan, menulis kertas kerja, atau menyiapkan yang ketinggalan dengan segera. Pengurus yang paling berkesan dapat mengatur masa budi bicara mereka supaya bertepatan dengan masa puncak. Orang yang tidak suka bangun pagi tetapi bekerja dengan lebih baik pada waktu malam boleh “menandatangani buku keluar”. Orang lain pula boleh bermula awal bagi mengelakkan gangguan. Pendek kata, anda harus menggunakan waktu perdana ntuk tugas penting, berfikir dan merancang.

Dengan menganalisis penggunaan masa, dengan menetapkan matlamat dan keutamaan, kehidupan anda mejadi teratur; anda mengatasi halangan besar kepada usaha mengurus pejabat, perniagaan atau rumahtangga dengan cekap. Dengan kehidupan yang lebih teratur di pejabat atau di rumah, anda mempunyai kefahaman yang lebih jelas tentang kerja penting yang perlu diurus dahulu. Begitu banyak masa yang terbuang setiap hari desebabkan kecelaruan yang ketara di kebanyakan pejabat perkara ini jelas sekali tergambar pada keadaan meja seseorang.

Meja seharusnya merupakan alat bagi orang yang memerlukannya untuk menjalankan kerja. Mja bukan kabinet bai menyimpan sebarang barang lama yang terkumpul. Mja anda haruslah berfungsi, bukan sekadar sedap dipandang. Laci meja harus digunakan sebagai tempat simpanan sementara bagi benda yang sentiasa diperlukan untuk menjalankan kerja. Sekiranyaanda tidak memerlukan laci, jangan gunakan meja yang berlaci kerana ini boleh menjadi tempat barang – barang berselerak.

Fail juga harus disusun bagi membolahkan maklumat diperolehi kembali dengan cepat, bukan menjadi penghalang. Fail perlu dilabel dengan baik dan diatur mengikut susunan yang mudah bagi memastikan bahan berfail dapat dicari dalam beberapa saat sahaja. Fail harus disusun mengikut kategori aktif, tidak aktif dan buangan. Hanya fail aktif perlu disimpan berdekatan dengan meja anda. Buang fail buangan dan alihkan fail tidak aktif ke ruang yang lebih endah kosnya. Sebaik sahaja ini dilakukan, teruskan amalan mengemas – kinikan fail.

Mengatur keadaan meja dan kaedah mengendalikan bahan bertulis merupakan contoh keutamaan asa dalam mana – mana jenis operasi. Proses penetapan keutamaan memastikan keperluan asas bagi mengurus pejabat atau perniagaan tidak diketepikan atau dipandang rendah

Komunikasi

Dalam satu kajian, 74 peratus daripada pengurus yang diambil sebagai sampel daripada syarikat di Amerika Syarikat, Great Britain dan Jepun mangatakan bahawa satu – satunya rintangan terbesar kepada kecemerlangan korporat ialah kegagalan komunikasi. Pernah dikatakan bahawa komunikasi pada organisasi sama seperti darah pada badan – tanpanya kedua – duanya akan mati.

Komunikasi yang berkesan akan menghasilkan kejelasan, kefahaan, komitmen dan kreativiti. Supaya kejelasan dan kefahaman diperoleh, saluran komunikasi yang menega mestilah dibuka. Orang bawahan berhak ntuk mengetahui sesuatu yang dikehendaki oleh penyelia daripada mereka. Mereka mesti diberi maklumat yang berkaitan dengan segera, dengan ringkas lagi padat dan secara lansung. Bukan sahaja komunikasi ke atas daripada orang bawahan kepada penyelia mesti juga diadakan. Komunikasi ini boleh digalakkan oleh penyelia kalau dia bersungguh – sungguh meminta maklum balas; dengan meminta, mengakui dan menghargai idea yang dikemukakan; dengan bersikap fleksibel dalam megambil kira perbaikan yang dicadangkan orang bawahan. Langkah ini akan menghasilkan komitmen dan kreativiti pada pihak orang bawahan; dan pengurusan masa tidak mungkin menjadi masalah sekiranya ada orang yang komited lagi kreatif.
Pelengahan

Pelengahan merupakan halangan besar bagi hampir semua orang yang ingin memperbaiki penggunaan masanya. Terdapat tiga sebab yang membawa kepada pelengahan : (1) kerja yang tidak menyenagkan, (2) projek yang sukar dan (3) tidak dapat membuat keputusan.

Bagi kebanyakan orang, kerja yang tidak menyenangkan menjadi satu sebab terbesar mereka berlengah – lengah. Kita cenderung menangguhkan kerja kerana membuatnya tidak menyenangkan. Dengn kata lain, kita tidak mendapat sebarang kepuasan dengan melakukan kegiatan berkenaan. Menangguhkan kerja yang tidak menyenangkan, tetapi akhirnya perlu dibuat, hanya menjadikannya lagi tidak menyenangkan. Satu penyelesaian terletak pada cara kegiatan harian dijadualkan. Kerja yang anda dapati paling tidak menyenangkan dan kerap anda tunda hendaklah dijadualkan dahulu. Dengan cara itu anda, dapar membereskannya dengan cepat, lalu anda bebas untuk menumpukan perhatian pada kerja yang selebihnya pada hari itu.

Cara lain untuk menangani kerja yang tidak menyenagkan : menganalisis kerja untuk memahami apa yang menjadikannya tidak menyenangkan; menggarap kerja yang tidak menyenangkan sedikit demi sedikit, dengan melakukannya selama lima atau sepuluh minit pada satu – satu, beklajar cara untuk mengenali beberapa aktiviti kritikal yang perlu anda buat dan menumpukan perhatian untuk melakukannya dahulu. Haris Rotenbury mengesorkan : “ Tetapkan batas waktu bagi setiap matlamat. Inilah cara yang sebaik – baiknya untuk mempercepat perlaksanaan kerja.”

Punca kedua perlengahan, iaitu kerja yang sukar, memerlukan pendekatan memecah – mecahkan kerja kepada unit yang kecil dan menumpuka perhatian pada sebahagian demi sebahagian. Ini dapat dilakukan samada dengan memecahkan unit mengikut kandungan atau mengikut masa yang dperuntukkan bagi setiap subunit. Melalui kaedah ini kerja yang rumit menjadi beberapa kerja yang lebih muda. Dengan itu, kita mendapat perspektif yang lebih baik tentang titik permulaan kerja. Sebaik sahaja kerja dimulakan, bahagian yang kecil – kecil tadi dapat diselitkan dengan lebih mudah. Selalunya kita mengelakkan kerja yang sukar semata – mata kerana kita tidak tahu diaman hendak bermula.

Punca ketiga perlengahan ialah kita tidak dapat membuat keputusan. Semua orang mahu membuat keputusan yang betul bagi mengelakkan natijah yang tidak memuaskan. Langkah yang paling baik adalah dengan mengumpulkan segala maklumat yang ada, membuat keputesan berkenaan dan kemudian beralih kepda perkara lain. Lebih – lebih lagi jangan asyik berasa risau dan berbuat kecoh atau mengolah semula masalah. Jika ada sesuatu yang tidak kena dengan keputusan anda, anda boleh menanganinya apbila masalah itu timbul.

Sarjana dalam bidang pengurusan masa mengesorkan dua cara untuk mengelakkan perlengahan. Pertama, jelaskan objektif anda, pastikan apa yang sebenarnya ingin kita lakukan. Syor yang kedua, pupuk kebiasaan merancang etiap hari. Tulis butir – butir perkara yang hendak anda siapkan setiap hari, kemudian kerjakannya bermula dengan yang paling penting dahulu. Akhirnya seperti mana – mana masalah, perlengahan dapat diatasi melalui tindakan positif.

No comments: